Madopskrifter / Hovedret / Nytårs hovedret

Nytårs hovedret til 8 personer

 Oksemørbrad med portvinssauce

Tilbehør:           saltkogte kartofler

                             Portobello svampe med blåbær

                             Baby spinatsalat med granatæble og oliven

                             Grønne asparges med bacon

 

Oksemørbrad

 1.800 g.             Oksemørbrad

2 ps.                    Santa Maria allround marinade

Pus mørbrad grundig, hæld marinaden i en frostpose og put mørbraden deri.

Læg den i køleskabet og vend den efter 2 timer (4 timer er nok, men det gør ikke noget om den ligger længere).

Grilles på webergrill ved indirekte varme.ca. 50 minutter, men brug stegetermometer, det giver det bedste resultat. Tages af grillen når mørbraden har opnået 60 grader.

Pakkes ind i stanniol og håndklæde, lad den nu hvile i min. 20 min.

Portvinssauce:

150 g.                 bananskalotteløg

20 g.                    smør

2 dl.                     Portvin

1 dl.                     Rødvin

2 spsk.               Balsamicoeddike

1 ½  dl.               Okse bouillon

¼ l                        fløde

½ tsk.                 Salt

1 spsk.               Sukker

Lidt madkulør

Smelt smørret i gryde, Hakkede bananskalotter svitses i smør, nedkoges med rødvin og portvin balsamicoeddike til det halve, tilsæt sukker og oksebouillon og kog det godt op. Si saucen, hæld den derefter tilbage i gryden. Tilsæt fløde og kog det op igen. Smag til med salt. Tilsæt lidt madkulør.

Saucen er tynd…..

 

Ristede svampe med blåbær:

400 g.                 Portobello svampe

250 g.                 Blåbær

10 g.                    smør

                             Lidt groft salt

Fjern stilken.

Skyld dem under koldt vand, skær derefter svampene i skiver.

Smelt smørret på en pande og brun svampene godt, tilsæt lidt salt, derefter blåbærrene til sidst som vendes sammen med svampene.

 

Grønne asparges i svøb:

48 stk.                grønne asparges

16 stk.                bacon

Skyld asparges under koldt vand. Tør dem i et viskestykke.

Tag 3 asparges og svøb dem med et stykke bacon, læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag dem i 20 minutter eller til bacon er sprødt ved 210 grader.

 

Babyspinat salat:

1 bakke             Babyspinat

1 glas                  oliven

1 stk.                  granat æble (kerner)

1 bæger            fetaost eller salatost

1 stk.                  forårsløg

                             Pinjekerner

 

 

Dressing:

Saft fra 1 citron

Olivenolie

Rørsukker

Anrettes på et stort fad….. Hæld først dressing og pinjekerner på lige inden servering.

Saltkogte kartofler

1 kg.                    Små kartofler med skræl

1 ½ dl.                Fint salt

Kom vand i en gryde og kog det op, tilsæt derefter saltet. Kom nu kartoflerne i og kog dem i 12 minutter.

Hæld vandet fra dem og kom dem over i bradepande og bag dem videre i oven i 12 minutter ved 220 grader.

 

Gode tips…. Så du ikke stresser lige før gæsterne kommer.

Saucen: kan laves dagen før, så skal den kun varmes op.

Granatæble: Halvere det, bank det med en grydeske, så løsner kernerne sig meget let.

Dressingen: til salaten kan også laves dagen før.

Asparges i svøb: kan klargøres tidligere på dagen og stilles i køleskabet i en tætsluttet skål, så skal de kun lægges på bagepapir og bage i ovnen lige inden servering.